2 Nisan 2015 Perşembe

Hemşirelik Hizmetleri Sorumlusu



Görev Tanımı : Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğünün belirlediği politika, hedef, kural, yönet-melik ve standartlar doğrultusunda hemşirelik bakımının sağlanması, geliştirilmesi ve hemşirelik hizmetlerinin yönetimi ve denetimini sağlayan kişidir. Hemşirelik Hizmetleri Sorumlusu; Yataklı Anabilim Dalları için bir kişi; gece, gündüz- resmi tatil günlerinde ise Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğünü temsilen yeterli sayıda supervizör olarak görevlendirilir.


Eğitimi : Hemşirelikte lisans, tercihen lisansüstü eğitim yapmış olmalıdır.


Deneyimi : En az 4 yıl mesleki deneyimi olmalıdır.


Görevlendirme : Hemşirelik Hizmetleri Müdürü tarafından, usulüne uygun olarak yapılır.


Kişisel Nitelikler :

  • Yönetim becerisine sahip olma
  • Güvenli davranış biçimine sahip olma
  • Kişiler arası olumlu ilişkiler kurabilme
  • Etkin dinleme, problem çözme ve doğru yargılama gücüne sahip olma
  • Çatışmaları önleyebilme
  • Tarafsız ve önyargısız olma
  • Mesleki gelişmelere ve yeniliklere açık olma
  • Kritik kararları alabilme




Görev Yetki ve Sorumlulukları :

  1. Kurumun ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğünün vizyon, misyon, politika, yöntem ve talimatlarla ilgili kurallarını benimser, hemşireleri bu konularda bilgilendirir, uygulamaları bu açıdan denetler ve önerilerde bulunur.
  2. Görev yaptığı bölümdeki hasta sayısı, hasta tipi, hastanede yatış süresi gibi özelliklere ilişkin veri toplar, analiz eder.
  3. Hemşirelik uygulamalarının bakım protokolleri ve talimatlara uygun yapılmasını sağlar veya denetler.
  4. Hemşirelik kayıt formlarının düzenli tutulmasını sağlar, denetler, eksiklikleri rapor eder.
  5. Hemşirelik bakım uygulamalarının etik kurallar ve hasta hakları doğrultusunda verilme-sini sağlar ve denetler. Kendisine iletilen veya hasta vizitinde tespit edilen uygunsuzluk durumlarında ilgili personeli uyarır ve durumu rapor eder.
  6. Hasta bakımının sürekliliğini sağlamak, bakımın kalitesini arttırmak için servis ve hasta viziti yapar. Servis vizitlerinde, servis genel durumunu, hemşirelik bakımını denetler, gözler, değerlendirir, önerilerde bulunur ve rapor eder.
  7. Sorumlu olduğu hemşire ve/veya hizmetli personelin etkin kullanımı için çalışma listelerini ve yıllık izinlerini düzenler, müdürlüğün onayına sunar.
  8. Hemşire ve hizmetli personele özlük hakları ile ilgili rehberlik eder.
  9. Sorumlu olduğu bölümde hemşire ihtiyacını ve niteliğini belirler, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne rapor eder.
  10. Hemşire çalışma çizelgelerini izler, zorunlu hallerde yer değişikliklerini yapar, Acil durumlarda hemşirelerin görev yerlerini belirler ve dağılımını yapar.
  11. Sorumlu olduğu hemşirelerin nitelik ve nicelik yönünden dağılımını ve iş gücü plan-lamasını yapar.
  12. Sorumlu olduğu bölümde görev yapan tüm hemşirelerin yeterlilik ve sicil değerlendirmelerini belirlenen dönemlerde yapar, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne sunar.
  13. Mesai saatlerinde hemşirelere mesleki yaklaşım ve bakım işlemleri konusunda danışmanlık yapar, ihtiyaç duyulan eğitim programları ile ilgili Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne rapor verir.
  14. Yatak başı hemşiresi tarafından uygulanan hasta bakımını denetler, gerektiğinde rehberlik eder.
  15. Bakım ile ilgili istatistikleri tutar ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne iletir.
  16. Kuruma yeni başlayan hemşirelerin kuruma uyumunda danışmanlık yapar. Birime özgü uyum programını yapar.
  17. İhtiyaçlar doğrultusunda yıllık hizmet içi eğitim programı hazırlar ve hemşirelerin aktif katılımını sağlar.
  18. Hemşireler ile birlikte rutin veya olağanüstü toplantılar düzenler ve toplantı tutanağı tutar.
  19. Klinik dışında katıldığı toplantılarda alınan kararları ve duyuruları sorumluluğu altındaki hemşireler ile paylaşır.
  20. Hemşirelik bakımında kullanılan araç-gereç ve malzemenin temini, depolanması ve uygun kullanımını sağlar ve denetler.
  21. Hemşirelerin iş ile ilgili sorun ve şikayetlerini dinler, çözebileceği sorunları kendi çalışma saatinde çözer, diğerleri ile ilgili Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne rapor eder ve önerilerde bulunur.
  22. Hemşirelerin çalışma isteğini ve iş doyumunu olumsuz etkileyen koşul ve durumları rapor eder, çözümü ile ilgili önerilerde bulunur.
  23. Genel işleyiş ile ilgili meydana gelen sorunlarda Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğünü bilgilendirir, gerektiğinde diğer disiplinlerle çözüme yönelik işbirliği kurar ve rapor eder.
  24. Olağanüstü ve acil durumları Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne bildirir, gerektiğinde ilgili birimlerle işbirliği içinde, acil durum planlarını uygulamaya koymak üzere hemşirelik ekibini yönlendirir ve rapor eder.
  25. Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ile işbirliği yaparak bakımın kalitesini yükseltmeye yönelik araştırmalar yapar veya katılır, sonuçlarını uygulamaya koyar ve servis hemşirelerini araştırma yapma konusunda destekler.
  26. Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğünün onayı ile kurs, kongre, çalışma grubu gibi eğitim aktivitelerine katılır ve grubun katılımını teşvik eder.
  27. Hemşirelik bakım kalitesini yükseltmeye yönelik araştırmalara katılır.
  28. Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü tarafından görevlendirildiği kurul, komite vb. toplantılara katılır.
  29. Sorumlu olduğu bölümde görevli hizmetli personelin eğitimini yapar.
  30. Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komitelere katılır, hemşirelerin aktif katılımını sağlar.
  31. Olağanüstü durumlarda (yangın, deprem vs.) Anabilim Dalında görevli hemşire ve yardımcı sağlık personelinin görev yetki ve sorumluluklarına ilişkin planlama yaparak Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne sunar.
  32. Sorumlu olduğu birimde hemşirelik hizmetleri ile diğer hizmetlerin işbirliğini sağlar. Hizmetlerin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder