Görev Tanımı: Hastane içinde hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi, denetlenmesi, değerlendirilmesi ve koordine edilmesinden; kalite, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin sürekli geliştirilerek kurum politikaları doğrultusunda yerine getirilmesinden sorumlu kişidir.
Eğitimi: Hemşirelikte lisans mezunu olup, lisansüstü eğitim yapmış olmalıdır.
Deneyimi: En az 10 yıl mesleki deneyimi olmalıdır.
Görevlendirme: Dekanın önerisi ile Rektör tarafından görevlendirilir.
Kişisel Nitelikler:
- Liderlik yapabilme
- Yönetim becerisine sahip olma
- Güvenli davranış biçimine sahip olma
- Kişiler arası olumlu ilişkiler kurabilme
- Etkin dinleme, problem çözme ve doğru yargılama gücüne sahip olma
- Çatışmaları önleyebilme
- Tarafsız ve ön yargısız olma
- Mesleki felsefeye sahip olma
- Mesleki gelişmelere ve yeniliklere açık olma
- Mesleğine ve hizmet verdiği gruba karşı duyarlı olma
- Analiz ve sentez yapabilme
Görev Yetki ve Sorumlulukları :
- Kurum politikaları doğrultusunda hemşirelik hizmetleri bakım standartlarının geliştirilmesi ve kalite yönetimi programlarının oluşturulmasını sağlar, yapılan çalışmalarda görev alır.
- Hemşirelik hizmetlerinin hasta hakları ve etik kurallar doğrultusunda verilmesini sağlar ve denetler.
- Hemşirelik hizmetlerinin uluslararası standartlara göre yürütülmesi için gelişmeleri takip eder, inceleme ve araştırma yapar, bu araştırma sonuçlarının hemşirelik bakımında kullanılmasını sağlar, bu konudaki çalışmaları destekler.
- Kurumda sunulan hemşirelik bakım hizmetinin kalitesini artırmak için kurum içi - kurum dışı seminer, konferans, çalışma grubu gibi etkinliklere katılır ve hemşirelerin katılımını sağlar.
- Öğrenci hemşirelerin eğitimi için uygun çalışma ortamını oluşturur, öğretim elemanları ile işbirliği yaparak okul-hastane işbirliğini destekler.
- Mesleğe yeni başlayan hemşireler ile çalışan hemşirelerin bilgi birikimlerini artırıcı uyum programı, eğitim, seminer vb. çalışmaların yapılmasını sağlar.
- Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğünü temsilen kurum tarafından oluşturulan komite çalışmalarına ve toplantılara üye olarak katılır.
- Düzenli olarak hemşire ihtiyacını belirler, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğünün çalışmaları, gereksinimleri ve sorunları hakkında üst yönetime sözlü/yazılı bilgi verir.
- Kurumun hizmet sunumundaki amaçları doğrultusunda, hemşirelik hizmetleri için kısa/uzun vadeli amaç ve hedefleri belirleyerek, bu yönde yapılacak çalışmaları organize eder ve denetler.
- Kurumda kaliteli, etkin, bilimsel verilere dayalı hemşirelik hizmetlerinin sunumunun sağlanması için gerekli komiteleri kurar, standartları belirler ve tüm çalışan hemşirelerin etkin katılımını sağlar.
- Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı organların faaliyet raporlarını ister ve değerlendirir.
- Klinik ihtiyaçlar, hemşirelerin eğitimi-deneyimi ve yetkinlik değerlendirmelerine göre kurum içi görevlendirme, ödüllendirme ve terfi işlevlerini yerine getirir.
- Hemşirelik hizmetini yerine getiren her kademedeki hemşirenin mevcut kanun, tüzük, yönetmelik hükümlerine göre çalışmalarını sağlar.
- Yetki alanı içindeki hemşirelerin yetkinliklerini değerlendirerek, artırmaya yönelik tedbirleri alır ve uygular.
- Hemşirelerin yetkinlik değerlendirmelerini ve niteliklerine göre mümkün olan şartlarda istihdamı organize eder.
- Hemşirelik hizmetleri organizasyon şemasında yer alan hemşirelerin yer değiştirme, disiplin cezası vb. işlemlerini yapar.
- Hemşirelik hizmetleri yönetiminin her kademesinde görev alacak Hemşirelik Hizmetleri Sorumlusu, Sorumlu Hemşire ve özel dal hemşirelerini belirler, görevlendirir ve göreve uyumunu sağlar. Gerekirse görev değişikliğini yapar.
- Kaliteli hemşirelik hizmetleri sunumunu etkileyen faktörlerin değerlendirmesini yaparak, alınması gereken önlemleri ilgili birime iletir.
- Hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinde gerekli araç, gereçlerin sayı ve niteliklerinin belirlenmesi ve temini için hemşireleri ilgili komisyonlarda görevlendirir.
- Hemşirelik Hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili bilgi kayıt sistemlerini geliştirir ve bunların kullanımı için gerekli düzenlemeleri yapar.
- Olağanüstü durumlar için kaza ve afet programları doğrultusunda ilgili birimlerle işbirliği içinde, acil durum planlamaları yapar ve gerekli durumlarda uygulamaya koymak üzere ekibini hazırlar.
- Hemşirelerin sağlığının korunması ve iş güvenliğine yönelik önlemler alır ve kaza raporlarının tutulmasını sağlar.
- Kendisine bağlı yönetim organları ile düzenli toplantılar yaparak hemşirelik hizmetleri sunumunda yaşanan sorunları değerlendirir ve gerekli girişimlerde bulunur.
- Hastane yönetimi ile işbirliği yaparak nöbete kalan hemşireler için gereken hemşire yatakhanesi/misafirhane hizmetlerinin organize edilmesini ve amacına uygun olarak kullanılmasını düzenler.
- Her düzeydeki yönetici hemşireye çalışmalarında danışmanlık ve rehberlik eder.
- Hasta bakımını değerlendirmek, sorun ve gereksinimlerini belirlemek üzere gerektiğin-de ünite ve hasta viziti yapar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder